Kā inovatīvu tehnoloģiju līderis JUMO jau gadu desmitiem piegādā augstas kvalitātes mērīšanas un automatizācijas tehnoloģijas pārtikas rūpniecībai. Tāpēc tā bija pašsaprotama ideja par mūsu jubilejas alus radīšanu 75 gadu jubilejai 2023. gadā. Alus darīšanas procesā visus attiecīgos JUMO produktus, kas tiek piegādāti alus darīšanas nozarei, bija jāapvieno vienā lietojumā. Tāpēc izvēle krita uz pašu izveidotu, modernu un ļoti efektīvu alus brūvēšanas iekārtu.
JUMO klienti un partneri tagad var baudīt zeltainu, atsvaidzinošu Pilsner ar patīkamu rūgtenu garšu. Būs pieejams īpašs Pilsner jubilejas izdevums. Un kas zina? Varbūt pēc dažiem gadiem atsevišķas pudeles būs mazliet dārgākas.
Meklējot inženiertehnisko pieredzi un reģionālo alus darītavu, kas spētu uzbūvēt šādu ražotni un brūvēt šādu alu, JUMO ātri nonāca pie Burkard und Gärtner (B+G), kas ir specializējies iekārtu projektēšanā un inženiertehniskajā projektēšanā, kā arī pie uzņēmuma “Hunfelt Braeu”. Šī jaunā alus darītava Fuldas nomalē tika dibināta 2017. gadā kā hobijs garāžā. Kopš tā laika tā ir stabili augusi un tagad ražo 10 dažādus alus šķirnes. “Hunfelt Braeu” sevi uzskata par mazu, reģionālu specializētā alus darītavu. Starp šķirnēm ir stouts, Indijas gaišais eils un mucā izturēts Bock alus.
Ideja par “mini alus darītavu” radās tāpēc, ka Sebastjans Gertners, kurš ir viens no trim alus darītājiem, ir arī viens no uzņēmuma B+G īpašniekiem uz pilnu slodzi. Tāpēc bija loģiski apvienot JUMO pieredzi ar B+G un “Hunfelt Braeu” ekspertu zināšanām pilnīgi jaunā ražotnē, kurā pēc tam bija jābrūvē JUMO jubilejas alus.
Iekārtas plānošana, pamatojoties uz inteliģentu 3D CAD modeli, izmantojot jaunāko CAD/CAE programmatūru un ražošanas metodes, piemēram, orbitālās metināšanas tehnoloģiju, ļāva projektu, kuru galvenokārt vadīja praktikanti, pabeigt tikai dažos mēnešos.
Tā rezultātā tika izveidota pilnībā automatizēta alus darītavas iekārta ar kompaktu skid konstrukciju, kas pilnībā izgatavota no nerūsējošā tērauda, ar 100 litru aukstās misas produkciju un automatizētu CIP (Cleaning in Place) funkciju. Alus darītavas iekārta ir klasiska trīsvienību alus vārītava ar atdzelžotāju. Potenciālais brūvējamās alus apjoms ir aptuveni 100 litri. Atkarībā no alus veida tas atbilst apmēram 20 kg iesala.
Papildus misas vārīšanas katlam, ierauga katlam un misas katlam ražotne bija aprīkota arī ar karstā ūdens tvertni. Izņemot uzkarsēšanas tvertni, visas tvertnes tiek elektriski apsildītas caur tvertnes iekšējo sienu. Sildīšanas elementu kontrolei tiek izmantoti JUMO TYA 202 jaudas kontrolieri. Jaudas regulatori ir ļoti svarīgi efektīvai enerģijas izmantošanai.
Turklāt iekārtā ir ūdens sūknis un CIP funkcija, kā arī vēl viens frekvences regulējams sūknis misai vai misai. Abos sūkņos JUMO ZELOS C01 LS līmeņa slēdzis tiek izmantots kā aizsardzība pret sauso darbību.
Frekvenciāli regulējami ir arī 2 maisītāja un skābes maisītāja un skābes maisītāja smalcinātāja motori.
Mērot karstā ūdens tvertnes, misas tuneļa un misas katla līmeni, tiek izmantots jaunais JUMO DELOS S02 spiediena devējs. Diferenciālā spiediena mērīšanai laktācijas tunelī tika izmantots JUMO TAROS S46 H.
JUMO flowTRANS W02 tiek izmantots galvenā ielejamā un pēc ielejamā daudzuma mērījumiem. Pēc misas dzesētāja jaunais JUMO flowTRANS MAG HT20 mēra gan kopējo plūsmas ātrumu, gan temperatūru. Temperatūru attiecīgajās tvertnēs nosaka ar JUMO dTRANS T1000.
Sensori tika uzstādīti iekārtā ar procesa savienojumiem G ½ (higiēniski), JUMO PEKA (EHEDG sertificēts) un skavu. Tas tika integrēts, izmantojot SPE, IO-Link vai 4-20 mA signālu.
Sākumā karstā ūdens tvertni piepilda ar ūdeni un uzpilda līdz vajadzīgajai iepakošanas temperatūrai. Pēc tam ūdeni iesūknē iepildīšanas tvertnē un manuāli pievieno iesala raugu. Ūdens daudzumu (galveno ielejamo daudzumu) nosaka ar JUMO flowTRANS US W01/02.
Iesmidzināšanas process jāpabeidz mazāk nekā 15 minūtēs, un maisītājam jāstrādā ar maksimālo rotācijas ātrumu. Iesalā esošie fermenti sāk attiecīgos sadalīšanās procesus. Daļu olbaltumvielu līdz aminoskābēm noārda proteināzes, bet cieti līdz cukuriem noārda alfa un beta amilāzes. Fermenti darbojas, ņemot vērā substrātu, un reakcijas videi izvirza īpašas prasības attiecībā uz viskozitāti, pH vērtību un temperatūru.
Dažādās pauzes, kad ir sasniegta attiecīgā optimālā temperatūra, tagad notiek atbilstoši vajadzīgajam alus veidam. Mūsdienās parasti gaišajam alum ierasto ierauga 62 °C temperatūrā, pēc 50 minūtēm temperatūru paaugstina līdz 72 °C un pēc vēl 20 minūtēm uzkarsē līdz 78 °C. Uzkarsēšanas procesam jānotiek, paaugstinot temperatūru par 1 °C minūtē. “Visu šo JUMO produktu un risinājumu mijiedarbība nodrošina augstu procesa uzticamības līmeni,” saka B+G vadītājs Sebastians Gertners.
Pēc tam seko lautēšana. Šajā procesa posmā šķidrie un cietie komponenti tiek atdalīti viens no otra. Piepildot lautera tuneli, kas aprīkots ar sieta dibenu, cietās vielas nosēžas uz dibena, veidojot filtra slāni. Sākotnēji duļķainā misa tiek iesūknēta atpakaļ atdzelžošanas tunelī. Kad misa ir dzidra, pāriet uz misas katlu. Lautēšanas procesa laikā JUMO TAROS S46 H mēra spiediena starpību zem pilienu dibena, lai regulētu frekvenci regulējamā sūkņa rotācijas ātrumu un vajadzības gadījumā ieslēgtu smalcinātāju.
Pēc tam, kad ir pabeigta galvenā iepildīšana, seko papildu iepildīšana. Atsevišķu papildu iepildīšanas daudzumu atkal iegūst, izmantojot JUMO flowTRANS US W01/02. Papildu ieliešana ir paredzēta, lai no izlietotajiem graudiem atdalītu atlikušo ekstraktu. Izskalojamā un noārdāmā ekstrakta summai jābūt mazākai par 1 %.
Nākamajā procesa posmā misu vāra aptuveni 70 līdz 90 minūtes. Vārīšana iztvaicē ūdeni, lai iegūtu vajadzīgo sākotnējo misas daudzumu, izvada nevēlamās aromātiskās vielas, sterilizē misu, inaktivē fermentus un veido aromātu, kā arī krāsvielas.
Vārīšanas laikā misai pievieno arī apiņus. Atkarībā no alus un apiņu šķirnēm to var darīt vairākās individuālās apiņu devās. Rūgtajiem apiņiem vārīšanas process uzlabo rūgto vielu izšķīdināšanu, tāpēc tos parasti pievieno maisījumam sākumā. Savukārt aromātiskos apiņus pievieno tikai vārīšanas beigās. Jubilejas alus pagatavošanā tika izmantotas šādas apiņu šķirnes: magnum, ariana un saphir.
Pēc vārīšanas misu atdzesē līdz 20 °C. To veic ar pretplūsmas siltummaini. Izvadā JUMO flowTRANS MAG H20 iegūst gan kopējo plūsmas ātrumu, gan temperatūru. Misas sūkņa rotācijas ātrums tiek regulēts atkarībā no misas izplūdes temperatūras.
Pēc sagatavošanas ar raugu seko alus raudzēšana un uzglabāšana. Īpaši svarīga loma fermentācijā ir precīzai temperatūras kontrolei. Alus ar augšējās fermentācijas raugu raudzējas 15 līdz 20 °C temperatūrā, bet apakšējās fermentācijas raugs raudzējas 4 līdz 9 °C temperatūrā.
Iespējama arī automātiska aprīkojuma tīrīšana. CIP funkciju nodrošina tādi faktori kā tīrīšanas līdzekļa koncentrācijas mērīšana. JUMO digiLine CI HT10 nosaka dažādu tīrīšanas līdzekļu koncentrāciju, izmantojot temperatūras kompensētu vadītspēju karstā ūdens tvertnē.
Vēl viens mērījums tiek izmantots iekārtas izplūdes vietā, lai uzraudzītu atsevišķus tīrīšanas posmus un mediju atdalīšanu. Vispirms iekārta tiek iepriekš izskalota ar ūdeni, izmantojot konteineros esošās smidzināšanas galviņas. Pēc tam seko tīrīšanas posmi ar kaustisko sodu, vēl viena skalošana ar ūdeni un neitralizācija ar slāpekļskābi vai fosforskābi. Pēdējais posms ir pēdējā skalošana ar ūdeni, līdz vadītspēja konstatē pilnīgu skābes atdalīšanu izejā.
Tieši šeit JUMO digiLine CI HT10 parāda savu spēku. Precīzs koncentrācijas mērījums un īsais reakcijas laiks, ko nodrošina integrētais temperatūras mērījums, palīdz samazināt darba ūdens un tīrīšanas līdzekļu patēriņu.
CIP procesi arī var tikt veikti līdzīgā veidā farmācijas nozarē. Šajā gadījumā pēdējā skalošana notiek ar ultra tīru ūdeni. Ultra tīrā ūdens vadītspēja tiek noteikta, izmantojot JUMO tecLine CR vadītspējas sensoru un JUMO AQUIS 500 CR pārraidītāju. Saskaņā ar USP 645 specifikācijām temperatūras kompensācija šajā gadījumā var tikt deaktivizēta. .
Kontrole un vizualizācija
Augu darbība tiek veikta, izmantojot JUMO variTRON 500 skārienvadības ierīci un JUMO smartWARE SCADA programmatūru procesu uzraudzībai un kontrolei.
Receptes dažādiem alus veidiem, kā arī atsevišķas CIP funkcijas var konfigurēt intuitīvi, bez programmēšanas prasmēm, izmantojot pārlūkprogrammas balstīto programmatūras risinājumu JUMO variTRON Program App. JUMO smartWARE Evaluation ļauj papildus reģistrēt visus procesu parametrus.
"Pēc tam gan alus ražošanas process, gan CIP process var tikt novērtēti un verificēti ar automatizētu partijas ziņojumu," saka Martin Eppinger, JUMO pārtikas un dzērienu tirgus segmenta vadītājs. Tas vienkāršo nākamā alus ražošanas procesu, kuru var arī rūpīgi izbaudīt."